Google ”atacă” Apple cu un procesor ”de la zero”: cât de deștept este creierul din Pixel 6
Google încearcă să contracareze Apple cu cel mai nou procesor care va fi disponibil pe Pixel 6 și Pixel 6 Pro. Directorul departamentului hardware al companiei a făcut o demonstratție cu o caracteristică ce constă în procesarea computerizată pentru videoclipuri.
Cipul construit de la zero de către Google se numește Tensor și este primul sistem pe chip (SoC) proiectat de Google. Compania ar fi lucrat la această tehnologie timp de cinci ani însă, CEO-ul Sundar Pichai a scris într-o declarație că Tensor ”a fost în dezvoltare timp de patru ani și se bazează pe două decenii de experiență de calcul Google”.
Această experiență în domeniul software-ului este un lucru pentru care Google a devenit cunoscut. A condus calea în fotografia computerizată cu modul Night Sight pentru fotografii cu lumină scăzută și a uimit lumea cu succesul conversaționalul al AI Duple. Atât Tensor valorifică abilitățile de învățare automată ale Google, cât și compania permite companiei să aducă experiențe de inteligență artificială pe smartphone-uri, lucruri imposibile până acum.
Tensor permite experiențe pe care cipurile anterioare, cele mai utilizate procesoare Snapdragon Qualcomm ale companiei în telefoanele sale anterioare, nu le-ar putea furniza. Lucruri cum ar fi posibilitatea de a rula mai multe sarcini cu intensitate artificială simultană fără o supraîncălzire a telefonului sau de a avea suficientă putere pentru a aplica procesare de calcul videoclipurilor pe măsură ce sunt capturate.
Google ia fața Apple cu un procesor propriu
Compania nu oferă încă toate detaliile despre procesor și nici nu împărtășește informații specifice despre ultimele sale noutăți tehnologice. Chiar și așa, datorită unor informații scurse în mediul online, există zvonuri despre eforturile Google de a-și crea porpriul procesor mobil, sub numele de cod Project Whitechapel. Deși compania nu va discuta public numele de coduri, este clar că lucrările la Tensor se desfășoară de mult timp.
Nu este conceput doar pentru a accelera sarcinile de învățare automată de pe telefon. Osterloh a spus că au reproiectat și procesorul de semnal de imagine sau ISP. Mai exact, el a spus că există „câteva puncte în ISP în care putem introduce de fapt învățarea automată, ceea ce este nou”.
De asemenea, Google a reconstruit arhitectura de memorie pentru a facilita accesul la RAM și pentru a permite manipularea datelor în timpul procesării imaginilor. Există, de asemenea, câteva locuri în care Osterloh a spus că și-a codat direct algoritmii de procesare a imaginilor în hardware. El spune că acest lucru îi permite Google să facă „lucruri care anterior nu se puteau face pe SoC-urile standard”, deși nu a împărtășit detalii specifice cu privire la ceea ce Tensor permite acum ca SoC-urile anterioare să nu poată.